Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

26. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 21:06 26. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem. Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce? Zdroj fotografie: 123rf

Následující předpověď je platná k úterý 26. 3. 2024:

Na Velký pátek očekáváme oblačnou až polojasnou oblohu, pouze po ránu se mohou lokálně objevit mlhy. Na severu a krajním západě Čech bude oblačností více a lze očekávat i přeháňky. V noci teploty klesnou na 6/2 °C, lokálně může při zemi mrznout. Přes den teploty vstoupají na 15/19 °C, v případě západu Čech 11/15 °C. Vítr bude vát z jižních směrů a ve východní polovině ČR může dosáhnout až 50 km/h v nárazech. Na západě bude vítr slabší, to bude platit i v dalších dnech.

V sobotu bude polojasno, více oblačnosti se může objevit opět po ránu v podobě nízké oblačnosti nebo mlh. V noci teploty klesnou na 10/6 °C, na západě až ke 4 °C. Přes den teploty vystoupají na 19/23 °C. Vítr bude foukat stejný jako v pátek.

Počasí v neděli přinese polojasnou až oblačnou oblohu, vzácněji se mohou objevit přeháňky nebo i bouřky, pravděpodobně v oblasti Moravy. V noci teploty klesnou na 10/6 °C, na východě ČR na 14/10 °C. Maximální denní teploty očekáváme v rozmezí 18/22 °C. I v neděli je nutné počítat s vyššími nárazy větru na východě.

S malým otazníkem je do jisté míry stále Velikonoční pondělí. Zpočátku by měla panovat polojasná až oblačná obloha, později však oblačnosti přibude. Přidají se přeháňky, déšť nebo i bouřky. Zatím nelze předpovědět, kdy přesně se srážky objeví. To budeme ještě upřesňovat. Denní maxima očekáváme v rozmezí 18/22 °C.





S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024