Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

27. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 10:18 27. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor. S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Pro sobotu (27. 4.) platí 4. stupeň pro většinu poloh Česka. Výjimkou jsou pouze horské oblasti (Šumava, Krušné hory, Krkonoše, Jeseníky a Beskydy) nebo nejvyšší polohy Českomoravské vrchoviny, kde platí stupeň třetí. V dalších dnech bude s oteplováním aktivita klíštěte dále narůstat a 4. stupeň bude již platný pro všechny polohy vyjma nejvyšších poloh Jeseníků a Krkonoš. 

Čtvrtý stupeň aktivity představuje vysoké riziko napadení. Při pohybu v přírodě se doporučuje použití repelentu, vyvarovat se lehání a sedání v porostech a zbytečně nevstupovat do křovin a vysoké vegetace. Nejrizikovější jsou okraje lesů poblíž vodních toků (například i remízky) a listnaté mlází. Večer a ráno je samozřejmá prohlídka těla a případné odstranění klíšťat.

Aktivita klíštěte 29. 4.

Zdroj: ČHMÚ

S teplým počasí se také bude zvyšovat aktivita rojení kůrovce a samozřejmě zvyšovat koncentrace pylu v ovzduší. Míra ohrožení pylem bude v pondělí (29. 4.) na více než 50 % území Česka již mimořádná. Pouze na západě Čech a na Moravě bude tato míra o něco slabší. O případném vývoji aktivity klíštěte a míry ohrožení pylem budeme informovat.



Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024
Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024