Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

8. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 17:44 8. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland. Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco severní polokoule se právě nachází uprostřed jara a průměrné denní teploty rychle stoupají, na jižní polokouli se pomalu blíží zimní období. Velká část Antarktidy v posledních dvou týdnech zažívá extrémně nízké teploty.

Nejníže klesla 29. dubna teplota k neuvěřitelným -79,3 °C na stanici Vostok, která mimo jiné drží prvenství v nejnižší naměřené teplotě na světě a to -89,2 °C, kterou zde naměřili v červenci roku 1983. I tak je ale dubnová hodnota výjimečná i z hlediska toho, že zde oficiálně zima ještě nezačala.

Pokud bychom vzali do úvahy sílu větru, která zde panuje, tak by pocitová teplota dosahovala pod -100 °C, což už je jen těžko představitelné a prakticky ihned by člověk v takovémto prostředí dostal velmi těžké omrzliny.

V tomto týdnu se zde začalo postupně oteplovat, stále jsou ale teploty kolem 15 stupňů pod dlouhodobým průměrem. Studené počasí zažívá také jižní část Jižní Ameriky, kde i v nižších polohách klesají teploty k bodu mrazu. 

Antarktida se dlouhodobě otepluje menším tempem než Arktida, i tak se ale teplota za 150 let zvedla v průměru o 3 °C.



Sever Evropy má za sebou velmi teplý a slunečný týden

Sever Evropy má za sebou velmi teplý a slunečný týden

Po delší době se teplý vzduch dostal i do oblastí Pobaltí a Skandinávie, kde byly tento týden teploty často výrazně nadprůměrné a skončilo tak období chladného počasí.

19. 5. 2024
Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

Převážná většina srážek bude padat ve formě přeháněk. Ty ovšem mohou být lokálně i poměrně dost intenzivní. Teploty čekáme na průměrných hodnotách, převážně mezi 20 a 25 stupni, při dešti nižších.

19. 5. 2024