Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu

19. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 10:57 19. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Převážná většina srážek bude padat ve formě přeháněk. Ty ovšem mohou být lokálně i poměrně dost intenzivní. Teploty čekáme na průměrných hodnotách, převážně mezi 20 a 25 stupni, při dešti nižších. Četné srážky očekáváme i v příštím týdnu Zdroj fotografie: 123rf

Naše počasí je nyní v režimu velké oblačnosti a četných srážek a ještě nějakou dobu tomu tak zůstane. Asi nejvíc slunečný den bude hned pondělí, kdy očekáváme převážně polojasnou oblohu. I přesto se také v pondělí odpoledne mohou na některých místech objevit přeháňky, ba dokonce i bouřky. Mohou být i silnější, ale zasáhnou jen minimum republiky. Denní teploty vystoupí na příjemných 21/25 °C, na druhou polovinu května teploty lehce nadprůměrné, ale stále "rozumně normální".

Od úterý očekáváme daleko četnější srážky, především v přeháňkové podobě. Bohužel je poměrně těžké dopředu odhadnout, v kolik hodin kde bude pršet. Víme zatím jen, že srážek bude dost. Samotné úterý na ně bude nejbohatší, hrozí i silnější bouřky a teploty zatím ještě také dosáhnou na 20/24 °C. 

Ve středu očekáváme určité ochlazení, i když ne nijak prudké. Denní teploty se budou ve středu pohybovat v rozmezí 17/21 °C. V dalších dnech dosáhnou na podobné úrovně, s koncem týdne velmi pomalu porostou směrem k letním 25 °C, ke kterým se o dalším víkendu asi přiblíží, ale spíše nebudou tuto hodnotu překonávat. Srážky čekáme prakticky každý den, převážně ve formě přeháněk. Větší množství oblačnosti a četné srážky budou přirozenou brzdou teplot. 

Je zajímavé, že zatímco 6. dubna byl na českém území zaznamenán rekordně brzký první tropický den (maximum nad 30 °C), tak od té doby už se žádný další neobjevil a začíná to vypadat, že do konce května tropické teploty už nepřijdou....



Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Tlaková níže nad Německem od pátečního dne ovlivňuje naše území a od včerejšího dne tak nad naším územím vydatně prší, ještě i nedělní den bude ve znamení častých a někde i vydatných srážek.

1. 6. 2024
Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024