Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

5. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 21:14 5. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu. Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí Zdroj fotografie: radar.bourky.cz

Během uplynulých dnů se Česko nacházelo v nevýrazném tlakovém poli a zároveň také v relativně teplém a vlhkém vzduchu, který podporoval vznik silnějších přeháněk a bouřek. V Čechách se ale v sobotu ve výšce vyskytovala suchá vrstva vzduchu, která zde tak bránila výraznější konvekci a vývoji srážkové oblačnosti.

V sobotu se vyskytly bouřky zejména na Moravě a na východě Čech, byly ale často vázány na horské oblasti a pohybovaly se jen velmi pomalu s malou dynamikou vývoje. Mnohem zajímavější v tomto ohledu byla neděle, která překonala dosavadní letošní maximum detekovaných blesků na našem území, do večera uhodilo na našem území přes 32 000 výbojů.

Co se týče teplot, teplejším z víkendových dnů byla v maximech neděle, kdy na jihu Moravy teploty překročily i 26 °C. Po oba dva dny shodně platilo, že západní část Česka byla o 5 až 10 stupňů chladnější než zbytek území.

I pondělní den bude z hlediska teplot velmi podobný neděli, během dne se hlavně na jihu území objeví časté přeháňky a bouřky, které mohou být doprovázeny i silnějším deštěm a poryvy větru. 



V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

Během pátku i soboty se v Česku objevovaly vydatní srážky i silnější přeháňky. Zalitá je celá republika. U jedné z přeháněk poblíž Ústí nad Labem vzniklo v sobotu odpoledne i slabší tornádo.

19. 5. 2024
Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024