Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

4. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 21:48 4. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku. Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě? Zdroj fotografie: charts.ecmwf.int

Polární vortex nebo jinak polární vír, je velká oblast nízkého tlaku vzduchu a chladného vzduchu, která se nachází v oblastech severního a jižního pólu. V zimních měsících je nejsilnější a nejstabilnější a udržuje tak extrémně nízké teploty v blízkosti pólů.

Během jarních měsíců s postupující délkou dne a silou slunce oslabuje a rozpadá se, což může vést k dramatickým změnám v počasí v mírných a subtropických zeměpisných šířkách včetně Evropy. Tento proces obvykle začíná v březnu a může trvat až do konce května.

Největší vliv má typicky na oblast severní Ameriky, kde může přinést extrémně nízké teploty i do oblastí mírných šířek. V Evropě silnější vliv víru ovlivňuje přítomnost Golfského proudu. I tak ale často přináší během začátku jara do střední Evropy mrazivé počasí se sněžením.

Mohli jsme se o tom přesvědčit i letos v dubnu, kdy po velmi teplém začátku dubna přišlo do Česka chladné počasí s mrazy. Právě propad chladného vzduchu od severu je spojený s pranostikou ledových mužů, kteří přicházejí před půlkou května.

Zatím to vypadá, že letos se již ve střední Evropě neměl vyskytnout významnější propad studeného vzduchu od severu. Naopak ve Skandinávii ale citelně pocítí doznívající vliv vortexu již během příštího týdne, kdy na většině území budou teploty o 10 až 15 stupňů nižší oproti průměru a vyskytnou se časté ranní mrazy se sněhovými přeháňkami i v nížinách.



Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024