Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

1. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 07:04 1. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem. Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici... Zdroj fotografie: 123rf

Dodržet tradici romantických polibků pod rozkvetlou třešní je letos na našem území prakticky nemožné. V nižších polohách jsou třešně už dávno odkvetlé, někde kvetly už na přelomu března a dubna. Na horách zase květy spálil mráz. Místo toho nyní kvetou druhy, na které jsme zvyklí mnohem později. Momentálně můžeme vidět například kvetoucí jírovce, tedy stromy plodící kaštany. Právě pod nimi lze májovou tradici nahradit. 

Příroda se v půlce dubna nacházela o měsíc v předstihu proti běžným rokům. Je to hodně a bohužel se stalo to, čeho se zahrádkáři i pěstitelé ovocných stromů obávali. Okolo 20. dubna přišla vlna studeného počasí, která přinesla téměř do celého Česka ranní mrazy. Na některých místech čelily již rozkvetlé plodiny mrazům až -5 °C! A bohužel, to opravdu nemohou květy přežít. V některých lokalitách byla kompletně zničena úroda, někde byly mrazem sežehnuty i čerstvé listy. 

Studené počasí trvalo asi týden. Vegetační cyklus sice tato perioda na tento čas zpomalila, ale náskok byl tak velký, že i nyní je ve vývoj vegetace ve výrazném předstihu, stále zhruba o tři týdny a to na celém území Česka. Ony vpády chladného vzduchu jsou na jaře zcela běžné a vyskytnou se prakticky každý rok. Samotné ochlazení nebylo až tolik extrémní, ale problém byl v tom, že příroda byla zkrátka nezvykle moc napřed. 

Teď už by mrazy znovu udeřit neměly. S trochu sarkasmu lze říci, že už by na některých místech stejně neměly co zničit. Pokud bude počasí minimálně teplotně normální, což se očekává, tak by se náskok přírody měl udržet a můžeme čekat dřívější úrodu prakticky všech plodin. Tedy úrodu toho, co ony dubnové mrazy přežilo. 



Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024