Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku se zvyšuje riziko požárů

28. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 23:53 28. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí. V Česku se zvyšuje riziko požárů Zdroj fotografie: 123rf

Výstraha (nízký stupeň nebezpečí) s vysokou pravděpodobností výskytu před nebezpečím požárů platí již od pondělí 29. 4. 2024 (9:00 hodin) do půlnoci z pondělí na úterý pro oblast jihozápadní Moravy - Konkrétně se jedná o okresy Blansko, Brno, Brno-venkov, Znojmo a část okresu Břeclav v Jihomoravském kraji. Výstraha také platí pro západ kraje Vysočina (okresy Třebíč, Žďár nad Sázavou a region Telč) a Dačicko v Jihočeském kraji. V dalších dnech se může tato výstraha zpřísnit na vyšší stupně ohrožení nebo se změnit její územní platnost.

Obecně se doporučuje nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích a nevypalovat trávu. Velmi rizikové jsou také pohozené nedopalky cigaret, přenosné vaření, případně jiné zdroje otevřeného ohně. Dále je vhodné dbát na zvýšené úsporné hospodaření s vodou v dotčených oblastech.

Vzhledem k pokračujícímu teplému a poměrně větrnému počasí očekáváme pravděpodobné rozšíření výstrahy i do mnoha dalších oblastí České republiky od úterý 30. dubna. V nadcházejících dnech mohou být v ohrožení Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Středočeský (a Praha), Pardubický i Jihočeský kraj. Výstraha se také může rozšířit na východní polovinu Karlovarského a Plzeňského kraje. Vše bude závislé na hydrometeorologických podmínkách, o kterých vás budeme informovat.




Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024
Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024
Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi nás nečeká červen s vlnami veder a suchými obdobími a tropické teploty z dubna tak zřejmě ještě chvíli v Česku nezažijeme.

29. 5. 2024
V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou mírou nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024