Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

27. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 10:18 27. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor. S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Pro sobotu (27. 4.) platí 4. stupeň pro většinu poloh Česka. Výjimkou jsou pouze horské oblasti (Šumava, Krušné hory, Krkonoše, Jeseníky a Beskydy) nebo nejvyšší polohy Českomoravské vrchoviny, kde platí stupeň třetí. V dalších dnech bude s oteplováním aktivita klíštěte dále narůstat a 4. stupeň bude již platný pro všechny polohy vyjma nejvyšších poloh Jeseníků a Krkonoš. 

Čtvrtý stupeň aktivity představuje vysoké riziko napadení. Při pohybu v přírodě se doporučuje použití repelentu, vyvarovat se lehání a sedání v porostech a zbytečně nevstupovat do křovin a vysoké vegetace. Nejrizikovější jsou okraje lesů poblíž vodních toků (například i remízky) a listnaté mlází. Večer a ráno je samozřejmá prohlídka těla a případné odstranění klíšťat.

Aktivita klíštěte 29. 4.

Zdroj: ČHMÚ

S teplým počasí se také bude zvyšovat aktivita rojení kůrovce a samozřejmě zvyšovat koncentrace pylu v ovzduší. Míra ohrožení pylem bude v pondělí (29. 4.) na více než 50 % území Česka již mimořádná. Pouze na západě Čech a na Moravě bude tato míra o něco slabší. O případném vývoji aktivity klíštěte a míry ohrožení pylem budeme informovat.



Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024
Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024
Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi nás nečeká červen s vlnami veder a suchými obdobími a tropické teploty z dubna tak zřejmě ještě chvíli v Česku nezažijeme.

29. 5. 2024
V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou mírou nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024