Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

21. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 22:32 21. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc. Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí Zdroj fotografie: 123rf

Nedělní počasí rozdělilo Česko na dva zcela jiné tábory. Zatímco na západě Čech panovala zatažená obloha a často také sněžilo, ve východních a středních Čechách na některých místech panovala až skoro jasná obloha.

Nejvíce sněhu dnes napadlo na západě Čech a to až necelých 20 cm. Přesnější úhrny budou známy až během zítřka. Bylo zde i z celého Česka nejchladněji, v maximech se i ve středních polohách nejvyšší teploty pohybovaly pouze do 5 °C.

Srážky se vyskytly také na pomezí Moravy a Slezska, zde ale kromě horských oblastí byly častěji ve formě deště. Nejméně oblačnosti se naopak drželo ve středních a severních Čechách, kde teplota během dne vystoupala až na 10,5 °C.

Dnešní teploty tak silně závisely na množství srážek a oblačnosti, slunce má již v těchto dnes sílu a dokáže tak i v chladném vzduchu dostat rtuť teploměru relativně vysoko. 

Na množství oblačnosti budou záviset i noční teploty, které budou na celém území kromě části Moravy klesat pod bod mrazu a hrozí tak výrazné poškození rostoucí vegetace, zejména pak ovocných stromů.

 



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024