Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

19. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 20:49 19. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená. Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí Zdroj fotografie: 123rf.com

Zatímco první polovina dubna byla ve střední Evropě rekordně teplá, ve Skandinávii naopak patřila k nejchladnějším za celou dobu měření. Ve Švédska dokonce teplota klesla až na -34,1 °C, čímž byl překonán rekord nejnižší naměřené teploty.

Na severu Skandinávie v těchto dnech i v nižších polohách často leží přes 50 cm sněhu. I druhá polovina dubna začala chladným počasím, kdy jsou teploty často o 5 až 10 °C nižší než je dlouhodobý průměr a vrátí se k průměru zřejmě až na konci příštího týdne.

Velmi nízké teploty a sněžení trápily sever Evropy také na konci minulého roku a většinu zimy, pouze březen byl většinou průměrný až nadprůměrně teplý. Otázkou je, jak bude letos v této oblasti probíhat léto, dá se ale očekávat, že by po takto dlouhém chladném období mělo být spíše nadprůměrně teplé.

Takto neobvykle dlouhé období podprůměrných teplot je zejména ve Skandinávii docela výjimečné i vzhledem k faktu, že se jedná o jednu z nejrychleji oteplujících se oblastí Evropy. Za to vděčí především efektu Golfského proudu.




Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024