Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

18. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 01:56 18. 4. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna Zdroj fotografie: 123rf

Studené počasí, které vtrhlo do Česka, u nás přetrvá o něco déle, než jsme ještě před několika dny očekávali. Aktuálně to vypadá, že stávající teploty se během nadcházejícího víkendu ještě sníží. V pátek večer a noci sobotu čekáme poměrně četnější srážky, související s další studenou frontou, přičemž s poklesem teplot se sníží hranice sněžení až do výšek okolo 500 metrů nad mořem! Na horách od 800 metrů tak může přibývat sněhová pokrývka v nižších polohách čekáme sobotní teploty někde mezi 5 a 10 stupni. Doprovázené velkou oblačností a přeháňkami.

V neděli by mělo ubýt srážek, v snad i oblačnosti, ale ve velmi studeném vzduchu se nijak neoteplí a naopak ranní minima na velké části Česka poklesnou i pod bod mrazu. Další mrazivé ráno, možná z této vlny nejstudenější, očekáváme v noci na pondělí. Tím vlastně tato studená vlna slavnostně vyvrcholí. Během příštího týdne se bude postupně oteplovat, ale jen velice pomalu. Pondělní teploty ještě zůstanou do 10 °C, v dalších dnech se bude oteplovat o 1 až 2 stupně za den, přesný průběh počasí ještě v předpovědi upřesníme. 

Vypadá to, že teplotně podprůměrné počasí vydrží až do konce měsíce, i když na závěr dubna se modely zatím ještě výrazně rozcházejí. Průměrně vidíme, že se v posledních dubnových dnech budou denní teploty pohybovat mezi 15 a 20 °C. Tedy vlastně daleko níže, než byly na začátku měsíce i na konci března. Je zřejmé, že po období extrémně vysokých teplot přišlo období teplot spíše nižších a připomnělo nám ono známe pořekadlo, že "březen - za kamna vlezem, duben, ještě tam budem". Letos ta kamna zdánlivě už od konce března nebyla potřeba, ale v těchto dnech se přece jen zase hodí.



Jak vznikají kroupy a budou v oteplujícím se klimatu větší?

Jak vznikají kroupy a budou v oteplujícím se klimatu větší?

V uplynulých dnech Českem prošlo hned několik bouřek, které přinesly i relativně velké kroupy až o průměru 4 cm. Důležitou otázkou také je, zdali změna klimatu způsobí změnu intenzity a velikosti krupobití.

21. 5. 2024
Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm

Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm

O víkendu obyvatelé středních a východních Čech zažily nezvykle silné bouřky, na mnoha místech napršelo za celý víkend i přes 50 mm srážek a bouřky budou hrozit i nadále.

20. 5. 2024