Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterým skončila epizoda na tuto dobu extrémně teplého počasí

9. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 23:13 9. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na začátek dubna extrémně teplé dny ukončí studená fronta přecházející přes Českou republiku v noci na středu od západu. Horká epizoda počasí vyvrcholila v neděli, kdy teploty překročily 30 °C. I v úterý se ale k tropické 30 alespoň přiblížily, v Českém Krumlově bylo naměřeno téměř 29 °C. Úterým skončila epizoda na tuto dobu extrémně teplého počasí Zdroj fotografie: 123rf

V úterý (9. 4.) bylo nejtepleji v Českém Krumlově, kde bylo naměřeno 28,6 °C. Teplotu přes 28 °C stanice zaznamenaly i v Praze-Karlově (28,3 °C), v Průhonicích (28,0 °C) a v Karviné (28,0). Několik stanic registrovaly teplotu přes 27 °C: Praha-Libuš (27,9 °C), Bohumín (27,5 °C), Neumětely (27,4 °C), Tuhaň (27,4 °C), Ostrava-Poruba (27,2 °C) a Javorník na Jesenicku (27,0 °C). V tento den překročila teplota rekord na 67,3 % oficiálních stanicích.

Z našich stanic se některé dostaly i na hodnotu tropického dne - například ve Vyšším Brodě bylo po 13. hodině 30,2 °C. Chod teploty lze sledovat tady. Podobně na tom byly stanice v Praze-Hlubočepech, Dubenci na Trutnovsku nebo v Kacákově Lhotě na Jičínsku. Teploty však mohou být v některých případech lehce ovlivněny různými faktory a pro potvrzení tropického dne by byla zapotřebí nutná revize polohy stanic a stavu čidel. Na druhou stranu, síť oficiálních stanic však ani zdaleka nepokrývá celé území České republiky, a proto jsou tyto "menší stanice" o to důležitější. V rámci měst, obcí nebo dokonce i ulic mohou být až překvapivé rozdíly v teplotách vzduchu.

V každém případě tato teplá epizoda, trvající od soboty, nám v neděli přinesla extrém v podobě potvrzeného tropického dne. To výrazně přepsalo dosavadní historická měření ze dvou důvodů: 1) Předchozí nejčasnější tropický den (v rámci roku) byl zaznamenán 17. 4. 1934 ve Vlašimi, letošní tropický den nastal tedy o 10 dní dříve a za 2) V Českých Budějovicích bylo oficiálně naměřeno 30,9 °C, což je o 0,6 °C více, než tenkrát ve Vlašimi. Jednalo se tedy o skutečně výrazný extrém, více se lze dočíst v tomto článku.

I přesto, že počasí v posledních dnech připomínal červen nebo dokonce červenec, nelze zapomenou na to, že máme stále apríl. To se v odráží i ve výhledu počasí na další týden dopředu. Ve středu se ochladí na průměrné hodnoty, ale na víkend se opět oteplí a v sobotu se lokálně může objevit teplota 25 °C a více (letní den). Zajímavější je však výhled na příští týden, který slibuje návrat chladného počasí se sněžením ve středních polohách. Vývoj však budeme sledovat a průběžně vás informovat...



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024