Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobota byla především v Čechách slunečná a rekordně teplá, neděle bude ještě teplejší

6. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 18:01 6. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnešní den byl ve znamení slunečného a velmi teplého počasí, pouze na východě Česka bylo oblačnosti více a teploty vystoupaly jen lehce nad 20 °C. Sobota byla především v Čechách slunečná a rekordně teplá, neděle bude ještě teplejší Zdroj fotografie: 123rf

Po přechodu okraje teplé fronty, která dnes v noci a ráno přinesla slabý déšť a přeháňky, se postupně od západu vyjasnilo a v Čechách bylo na tuto dobu velmi teplo.

Nejtepleji bylo v Polabí, kde v Doksanech teplota vystoupila až na 27,6 °C. I jinde v Čechách bylo velmi teplo a na většině míst byl zaznamenán letní den s teplotou nad 25 °C.

Naopak na východě Moravy a ve Slezsku bylo ještě většinu dne oblačno až polojasno a často bylo jen kolem 20 °C, zítra už se ale teploty více vyrovnají, stále ale bude na Moravě a ve Slezsku chladněji než v Čechách.

Neděle bude také velmi slunečná, pouze na západě Čech bude oblačnosti více a teploty vystoupají na 24 až 28 °C, výjimečně nelze vyloučit ani překročení tropického dne a čeká nás tak opravdu výjimečně teplý den.



Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024