Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zahalí oblohu o víkendu opět saharský prach?

5. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 21:17 5. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po minulém víkendu, který byl ve znamení teplého a slunečného počasí a především velkého množství prachu původem ze Sahary, k nám opět přinese teplý vzduch dávku prachu a písku. Zahalí oblohu o víkendu opět saharský prach? Zdroj fotografie: forecast.uoa.gr

Silné proudění teplého vzduchu při tlakových nížích dokáže přenášet písek a jiné prachové částice i na velmi dlouhé vzdálenosti. Svědky jsme toho byli o Velikonocích, kdy množství částic v ovzduší bylo opravdu obrovské, ne-li rekordní.

Tento víkend bude ve znamení přílivu velmi teplého vzduchu původem z Afriky, které s sebou kromě rekordně vysokých teplot přinese částice prachu a písku. Může tak opět docházet ke snížení maximálních naměřených teplot a vytváření oblačnosti.

Ještě v sobotu by měla být obloha čistě modrá, během neděle ale začne proudit prach i nad naše území, přičemž největší množství modely předpovídají během pondělního dne, který bude doprovázet často vysoká oblačnost a bude tak chladněji než v neděli.

I když bude vzduch teplejší než před týdnem, množství prachových částic by mělo být menší a zřejmě tak nebude muset být vyhlášena smogová situace. Je ale opravdu výjimečné, aby během jednoho týdne Česko zasáhly dvě takto výrazné vlny přílivu prachu a písku z Afriky.



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024